Johanna van Buren

In het voorhuis is een kamer ingericht over het leven en werk van Johanna van Buren (1881-1962), de populaire Hellendoornse streektaaldichteres. U kunt haar gedichten lezen én horen.

RTV Oost maakte een fraaie documentaire over leven en werk van de dichteres.

Luister hier naar een gedicht van Johanna op muziek gezet door Muppet Stuff.

 

In 't Venne: tentoonstelling over het werken in het veengebied

Tussen Rijssen en Coevorden lag in vroeger eeuwen een onmetelijk veengebied. Dit veen vormde de natuurlijke grens tussen Twente en Salland en tot 1795 liep hier ook de officiële grens tussen de beide drostambten. Veel inwoners van Hellendoorn hadden een stukje grond in het Wierdense Veld. Tot en met de Tweede Wereldoorlog werd er nog turf gestoken. Wat er van het veengebied over is, vormt nu een prachtig natuurgebied.

Op de deel van Erve Hofman is een presentatie ingericht over het harde leven in het veen. Beschreven wordt hoe het veen gestoken en verwerkt wordt tot brandstof of plaggenmest.

Daarnaast komen ook de gevaren van het veengebied aan bod en wordt er verteld over tragische ongelukken die er plaatsvonden.

Rondom de boerderij

Het erf rondom de boerderij is zeer de moeite waard. U vindt er een rosmolen ( ’t karnhuussien), een bakoven, een bijenstal (iemenschoer), een schaapsschuur (schoapenschot) en een wagenloods. Voor de boerderij is een fraaie tuin ingericht met oude bomen en planten.