Johanna van Buren

In het voorhuis is een kamer ingericht over het leven en werk van Johanna van Buren (1881-1962), de populaire Hellendoornse streektaaldichteres. U kunt haar gedichten lezen én horen.

RTV Oost maakte een fraaie documentaire over leven en werk van de dichteres.

Luister hier naar een gedicht van Johanna op muziek gezet door Muppet Stuff.

 

Het rariteitenkabinet van de dorpsdokters:
bijzondere vondsten van Pieter en Rein ter Borg

Vader en zoon Pieter en Rein ter Borg waren beiden huisarts in Hellendoorn. Pieter van 1901 tot 1932, Rein van 1931 tot 1962. Beiden hadden een bijzondere belangstelling voor geologie en archeologie. Vaak geholpen door hun patienten legden zij een bijzondere verzameling aan: van de wervel van een Groenlandse walvis die ooit als hakblok gebruikt werd op een boerderij in Elen tot een piepkleine Lochemse 'diamant'. Topstukken in de collectie zijn onder andere urnen en bijzondere kammen uit Groningen, prehistorische vuistbijlen en enkele zeer oude, mysterieuze schedels. (Later meer).

 

Rondom de boerderij

Het erf rondom de boerderij is zeer de moeite waard. U vindt er een rosmolen ( ’t karnhuussien), een bakoven, een bijenstal (iemenschoer), een schaapsschuur (schoapenschot) en een wagenloods. Voor de boerderij is een fraaie tuin ingericht met oude bomen en planten.